Stand van zaken huisvesting en beleidsplan ‘De Ontmoeting’

In de afgelopen periode bent u regelmatig geïnformeerd over de situatie rondom de huisvesting van onze wijkgemeente en het nieuwe beleidsplan van ‘De Ontmoeting’.

In de vergadering van 27 mei jl. heeft de kerkenraad geconstateerd dat het nieuwbouw ontwerp van augustus 2020 niet gebouwd kan worden; in de Weekbrief van 28 mei jl. brachten we dit onder uw aandacht. In een extra kerkenraadsvergadering op 15 juli jl. zijn rondom de huisvesting twee belangrijke thema’s besproken:

1. Waarom moet er een streep gezet worden door het ontwerp uit 2020 en wat kunnen we hiervan leren?
2. Wat betekent dit voor het nieuwe ontwerp voor de nieuwbouw?

Daarnaast zijn de speerpunten voor het nieuwe beleidsplan voorlopig vastgesteld in deze vergadering.

Uit de aanbestedingsprocedure is gebleken dat het ontwerp uit 2020 eenvoudigweg niet gerealiseerd kan worden binnen het afgesproken budget. Oplopende druk in de bouwsector en extreme prijsstijgingen verhinderen de realisatie van dit ontwerp. In de evaluatie constateert de kerkenraad verder dat de gevolgen van Corona op de samenleving en voor de kerk zeer groot zijn. Samenkomen in de kerk is ‘op anderhalve meter’ slechts mogelijk voor 225 gemeenteleden. Daarmee is de capaciteit van de kerkzaal in de Ontmoetingskerk momenteel teruggebracht tot zo’n 30% van de capaciteit vóór de Covid 19-uitbraak. Een groot deel van de gemeente woont de erediensten daarom vanuit de eigen huiskamer bij. De kerkenraad heeft besloten de YouTube-diensten in de komende periode te blijven streamen. Enerzijds om alle gemeenteleden gelegenheid te geven verbonden te zijn zolang de capaciteit van de kerkzaal zo tekort schiet; anderzijds omdat we merken dat ook buiten onze wijkgemeente wordt afgestemd op de erediensten vanuit ‘De Ontmoeting’.

Voor de kerkenraad is het verder onmiskenbaar dat Covid-19 en de overheidsmaatregelen niet alleen betrekking hebben op stenen, streamen en samenzang. Het dwingt om kritisch na te blijven denken over de essentie van gemeente zijn. Wij hebben dat vorig jaar tot uitdrukking gebracht in onze missie en visie: ‘Jezus volgen’. Na de gemeenteavond waarin de nieuwe missie en visie centraal stond, zijn we als kerkenraad aan de slag gegaan met de uitwerking van negen speerpunten vanuit de verschillende taakgroepen. Na de zomervakantie zal er in een gemeenteavond een toelichting gegeven worden op de voorlopige speerpunten voor het nieuwe beleidsplan en krijgen gemeenteleden de gelegenheid hierop te reageren.

De kerkenraad ziet dat kerk-zijn in de komende periode vraagt om meer openheid, meer laagdrempelig zijn en meer betrokkenheid op onze omgeving. Met het Focus-programma en ‘De Ontmoeting Focust’ oefenen we hier al concreet mee. Het zijn ook waarden die in een nieuw en betaalbaar ontwerp van het nieuwe kerkgebouw terug zullen komen. Daarnaast zijn functionaliteit en bouwen binnen het budget belangrijke financiële uitgangspunten. Met die uitgangspunten wordt het programma van eisen in de komende maanden herzien met als attentiepunten: het aantal bouwlagen, oppervlakte (aantal BVO’s), eenduidige materiaalkeuzes en het flexibiliseren van ruimte. De manier waarop wij dit proces voorbereiden en de gemeente hierbij betrekken vraagt de aandacht. Ook deze onderwerpen zullen daarom tijdens de gemeenteavond in het komend najaar aan de orde komen.