Kerkenraadsontbijten updates werkgroepen

Op Zaterdagmorgen 15 december is er weer een kerkenraadsontbijt geweest. Bij het eerste kerkenraadsontbijt in juni is het plan van aanpak toegelicht en besproken. Bij het tweede kerkenraadsontbijt in oktober is het pakket van eisen behandeld. Tijdens dit derde kerkenraadsontbijt heeft de bouwcommissie verslag gedaan van de vele onderzoeken die er zijn geweest m.b.t. de invulling van het kerkgebouw. We zijn nu op het punt aangekomen dat de ontwerpfase afgesloten dient te worden en er concreet keuzes gemaakt moet worden om over te gaan naar de uitvoeringsfase.

Korte update per werkgroep.

  • Bij de werkgroep Bouw is de materiaalkeuze essentieel. De keuze tussen hout of staal skelet is van invloed op de prijsvorming maar heeft ook impact op de andere werkgroepen. Denk maar aan de fundering, installaties, maar ook de akoestiek.
  • De werkgroep Duurzaamheid & Techniek heeft veel varianten op het gebied van toe te passen technische installaties in kaart gebracht. Er is een grote onderlinge samenhang tussen investeringen in duurzaamheid, luchtbehandeling, klimaatbeheersing en installaties. Een belangrijke factor in het plan van aanpak is dat er geen gasaansluiting komt. In de begroting is een warmtevoorziening opgenomen middels warmtepompen al dan niet in combinatie met zonnepanelen.
  • De werkgroep Inrichting heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk hergebruik van bestaande materialen zoals stoelen, tafels, preekstoel, etc. Wel zullen er een aantal materialen nieuw aangeschaft moeten worden. Op dit moment wordt er nog gekeken naar de omvang (ruime) keuken en uitgiftebalie.
  • De werkgroep Geluid en Multimedia is tot de conclusie gekomen, mede door bestudering van een extern advies, dat ook met een beperkt budget, een goede geluidskwaliteit in de kerkzaal mogelijk is.

Inmiddels is er ook een Orgelcommissie geformeerd. In een tussentijdse conclusie hebben zij kunnen aangeven dat het orgel nog behoudenswaard is en dat verhuizing van dit orgel zeker de moeite waard is te onderzoeken. Voorwaarde is dat de huidige capaciteit voldoende is of mogelijk kan worden uitgebreid.  Naar verwachting zal het onderzoek medio januari 2019 afgrond worden.

In het bouwproces kennen we vier belangrijke mijlpalen. De eerste twee mijlpalen zijn opgestart:

  1. Bestemmingsplan;
    In de gemeenteraad op 8 oktober is er een besluit genomen over de exploitatieopzet Walcherseweg. Vervolgens is het bestemmingsplanprocedure opgestart.
  2. Grondverwerving;
    Grond en kerkgebouw zijn geen doelen op zich, maar secundair. Een kerkgebouw is nodig voor de eredienst en nevenactiviteiten gericht op de gemeente en haar directe omgeving.
    De bouwcommissie is in overleg met de Gemeente Middelburg over de mogelijkheid van erfpacht van de grond.
  3. Omgevingsvergunning
  4. Start nieuwbouw

Bent u geïnteresseerd in de nieuwbouw of heeft u vragen. Stuur deze dan naar nieuwbouw@ontmoetingmiddelburg.nl.