Kennen en horen van wijkgemeente “De Ontmoeting” inzake de huisvesting

Op 30 januari jl. is er weer een gemeenteavond gehouden over onze huisvesting. Deze achtste gemeenteavond in het kader van Gemeente in ontwikkeling (GIO) was gewijd aan het finale besluit over de nieuwbouw van het kerkgebouw aan de Walcherseweg te Middelburg. Daarbij zijn de gemeenteleden geïnformeerd en volgens de PKN-kerkorde gehoord. Deze avond werd bezocht door zo’n 120 gemeenteleden die breed geïnformeerd werden over de vorderingen van de bouwcommissie en over het besluitvormingsproces.

Hierna informeren wij u over de belangrijke onderwerpen die we deze avond besproken hebben:

  1. Praktische bediening en de resultaten in het nieuwbouwproces
  2. Waar staan we nu?
  3. Welke onderwerpen zijn door gemeenteleden aan de orde gesteld?
  4. Wat wordt nu specifiek van u en jou gevraagd als gemeentelid?

1. Praktische bediening en de resultaten in het nieuwbouwproces
In het afgelopen jaar hebben een groot aantal gemeenteleden hun tijd en expertise ingezet voor de ontwerpfase van de nieuwbouw. Allereerst is er door de kerkenraad grote waardering uitgesproken voor deze inzet en dit enthousiasme. Daarnaast hebben we ook met elkaar ontdekt dat we deze praktische bediening mogen doen tot eer en lof van Christus Jezus, onze Heer. Deze intensieve samenwerking heeft geresulteerd in een gedegen uitwerking van het nieuwbouwontwerp en een robuuste kostenraming.

2. Waar staan we nu?
In het besluitvormingsproces staat momenteel de volgende vraag centraal: Kunnen we als wijkgemeente het ontworpen kerkgebouw bekostigen en financieel verantwoord dragen?
De voorzitters van de bouwcommissie en werkgroepen hebben – ieder op zijn of haar terrein – de gemeenteleden bijgepraat over de laatste stand van zaken. In een proces van ‘grof naar fijn’ blijft de opdracht van de kerkenraad aan de bouwcommissie leidend. Zo functioneert een gedetailleerd plan van aanpak als formeel kader voor de bouwcommissie. In de toelichting van de voorzitters kwam onder meer aan de orde hoe het kerkgebouw energieneutraal wordt gebouwd, hoe de plannen zijn voor het pijporgel, het geluid en hoe straks de inventaris meegaat naar de nieuwe kerk.
De bouwcommissie heeft gemeld dat ze gereed is met de voorbereidingen en de kerkenraad de vraag voorgelegd of ze de uitvoeringsfase mag opstarten. Daarna is een toelichting gegeven op de vraag: kunnen we de bijbehorende huisvestingslasten als wijkgemeente betalen? Daarbij is ingegaan op de (voorzichtige) aannames in het financieel meerjarenplan. Een belangrijk uitgangspunt is dat we ook de randvoorwaarden en adviezen van onze externe financiers betrekken in onze plannen.

De hoofdconclusie van de avond is: Het nieuwbouwplan is binnen de randvoorwaarden van de kerkenraad uitgewerkt en financieel haalbaar. Het geactualiseerde plan is recent aan onze financiers voorgelegd. In deze maand wordt met beide financiers gesproken over de fase waarin het nieuwbouwproces zich nu bevindt en onder welke voorwaarden we de volgende stap kunnen zetten.

3. Welke onderwerpen zijn door gemeenteleden aan de orde gesteld?
Tijdens de avond zijn diverse vragen gesteld over het uiterlijk van de kerk, over de inrichting van de keuken, over de erfpacht van de grond en over de juridische positie als de burgerlijke gemeente eigenaar blijft. De vraag over de invulling van de maatschappelijke functie van het kerkgebouw wordt de komende periode meegenomen. Ook het splitsen van de gemeente werd door één van de gemeenteleden naar voren gebracht. De kerkenraad begrijpt deze vraag goed; uit de verkenningen van de afgelopen periode is het splitsen
niet als oplossing naar voren gekomen voor de grootte van de gemeente. De situatie van vorming van een nieuwe gemeente in Noord-Walcheren wordt in goed overleg gevolgd. Naar verwachting zal dit de nodige tijd en doorzettingsvermogen vergen. De vragen die tijdens de gemeenteavond naar
voren zijn gebracht zullen worden geëvalueerd binnen de kerkenraad op nieuwe inzichten en teruggekoppeld aan de gemeente.

4. Wat wordt nu specifiek van u en jou gevraagd als gemeentelid?
Wat vragen wij concreet van u?

  • Uw gebed om eenheid, draagvlak en of het kerkgebouw tot grote zegen mag worden voor ons en onze omgeving.
  • Loop ook uw bankzaken even na. Wilt u de toegezegde bedragen overmaken, zowel giften als leningen. Daarmee kunnen we als gemeente de volgende stap zetten in het bouwproces.
  • Bouw met ons mee! Meld u aan voor werkzaamheden, rekening houdend met tijd, talenten en toewijding.

U kunt u aanmelden via nieuwbouw@ontmoetingmiddelburg.nl .
Op dit mailadres kunt u ook uw vragen of suggesties kwijt.

Via de speciale website www.nieuwbouwontmoeting.nl kunt u meer lezen over de voortgang van het nieuwbouwproces. Hier leest u ook hoe u financieel kunt meebouwen en het rekeningnummer voor uw (periodieke) financiële bijdragen.
Het is van belang dat alle gemeenteleden zich bewust zijn dat een ‘point of no return’ ontstaat; anders gezegd komt het punt van een onomkeerbaar besluit dichtbij. Tot nu toe zijn de totale kosten van de voorbereiding circa € 180.000.

In de komende dagen zullen bouwcommissie en kerkenraad nagaan welke nieuwe inzichten met de feedback uit de gemeenteavond opgekomen zijn. De kerkenraad hoopt in de kerkenraadsvergadering d.d. 14 februari a.s. een definitief besluit te kunnen nemen.