Het nieuwbouwtraject

Home / Nieuwbouw / Het nieuwbouwtraject

Vraagstelling en achtergrond nieuwbouwinitiatief

Eind jaren ’90 was de capaciteit van het kerkgebouw goed afgestemd op de omvang van de gemeente. Sindsdien is de omvang van de gemeente verdubbeld. De onderliggende beleidsmatige vragen zijn onderzocht in een tweejarig proces: Gemeente In Ontwikkeling (GIO). De uitkomst van dit proces is dat de meeste gemeenteleden eraan hechten bij elkaar te blijven. Daarbij is tevens geconcludeerd dat het kerkgebouw door de groei van de gemeente haar grenzen heeft bereikt. Voor het oplossen van de knelpunten in de capaciteit zijn twee opties verkend: uitbreiding/verbouw van de Ontmoetingskerk enerzijds versus nieuwbouw anderzijds.

De centrale vraag die de kerkenraad van de wijkgemeente De Ontmoeting zich heeft gesteld, luidt:

“Wat hebben we op het vlak van huisvesting nodig om gemeente te kunnen zijn, rekening houdend met de hierna volgende prioriteiten en randvoorwaarden?”

  • Prioriteit 1: Voldoende ruimte voor het houden van de erediensten (kerkzaal).
  • Prioriteit 2: Voldoende nevenruimten voor alle activiteiten in gemeente De Ontmoeting

Randvoorwaarden

De randvoorwaarden die hierbij zijn gesteld:

  • veilig en toegankelijk (kerkzaal + nevenruimten)
  • inzichtelijke staat van onderhoud
  • financieel haalbaar
  • maatschappelijk verantwoord
  • beperkte overlast voor de omgeving
  • Secundair is multifunctionaliteit van het gebouw als randvoorwaarde benoemd. Multifunctionaliteit staat in het plan van aanpak voor het volgende: het kerkgebouw is als zodanig multifunctioneel inzetbaar. Daar zijn twee goede redenen voor: Enerzijds vanwege integratie (‘de kerk staat midden in de maatschappij’); Anderzijds om de huisvestingskosten te drukken.

Aankoop, renovatie, uitbreiding of nieuwbouw?

In de periode 2016-2017, heeft de werkgroep huisvesting, in opdracht van de kerkenraad, een onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheden van aankoop, renovatie en eventuele uitbreiding van de Ontmoetingskerk of nieuwbouw van een kerkgebouw. Na afronding van deze onderzoeksfase is gebleken dat de bouw van een nieuw kerkgebouw de voorkeur heeft. Vastgesteld is dat het huidige kerkgebouw (de Ontmoetingskerk) niet meer aan de genoemde voorwaarden voldoet. De gemeente is hierover geïnformeerd en gehoord. Na evaluatie heeft de kerkenraad het volgende standpunt ingenomen:

  • De Ontmoetingskerk was begin jaren ’90 een uitstekend passend kerkgebouw;
  • Door de aanhoudende groei van de gemeente is de afgelopen jaren steeds vaker sprake van knelpunten op het gebied van de huisvesting;
  • Dit wordt steeds frequenter zichtbaar in de nevenruimten en de kerkzaal bij bijzondere diensten;
  • De kerkenraad ziet vanuit economisch oogpunt geen toekomst in het huidige kerkgebouw, de Ontmoetingskerk. In principe wil de kerkenraad niet meer investeren in de Ontmoetingskerk.

Financieel

De kerkenraad heeft onderzocht of nieuwbouw financieel haalbaar was voor de gemeente. De eigen gemeente heeft positief gereageerd en toezeggingen gedaan voor giften, leningen en toekomstige rente & aflossing. Vervolgens is in overleg met het Regionaal College voor de Behandeling van de Beheerszaken PKN een financieringsaanvraag voorbereid. Deze aanvraag is ingediend bij de Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG) te Gouda en bij het College van Kerkrentmeesters (CvK) van de Protestantse Gemeente Middelburg. Beide financiers hebben ingestemd met het financieringsplan en hebben de gevraagde leningen toegezegd.
Na de instemming van de financiers voor nieuwbouw heeft de kerkenraad definitief besloten tot nieuwbouw van het kerkgebouw.

Kanttekeningen

In de voorbereiding van het besluit tot nieuwbouw is een aantal belangrijke kanttekeningen benadrukt:

  • het kerkgebouw is niet het huis van God; de Bijbel leert ons dat God in het midden is als de gemeente samenkomt;
  • hoewel huisvesting geen doel op zich is (‘steigerhout’), zijn capaciteit, veiligheid, toegankelijkheid en duurzaamheid speerpunten om ‘gemeente te kunnen zijn’ anno 2018;
  • een sober ontwerp en het gebruik van basic materialen zijn belangrijk om deze uitgangspunten recht te doen en vanuit rentmeesterschap de beschikbare middelen verantwoord te besteden.

Het is het verlangen van de kerkenraad dat ook de verdere planvorming in afhankelijkheid van onze trouwe Vader tot stand komt. Tot Zijn eer en tot opbouw van Zijn gemeente.

Bouwcommissie

Het proces om te komen tot de realisatie van een nieuw kerkgebouw neergelegd bij de bouwcommissie. Deze bouwcommissie zal de uitwerking van de doelstelling naar realisatie van het plan onder mandaat van het College van Kerkrentmeesters uitvoeren. De bouwcommissie fungeert als stuurgroep en heeft een centrale functie tijdens het gehele bouwproces. Er zijn diverse werkgroepen aangesteld die de bouwcommissie adviseren op diverse onderdelen binnen het bouwproces.