Stand van zaken huisvesting ‘De Ontmoeting’

Vandaag besteedt de PZC aandacht aan de huisvesting van onze wijkgemeente. Aanleiding voor de berichtgeving is de voortgang van de bouw, de afspraken met de gemeente Middelburg en de invloed van Covid-19 op ‘gemeente zijn’.
Lees hier het bericht: PZC 21-10-2021

In de afgelopen periode bent u via de Weekbrief regelmatig geïnformeerd over de bestuurlijke visie en besluitvorming door de kerkenraad op de huisvesting van onze wijkgemeente.
Hierna een beknopt overzicht.

– Berichtgeving vanuit de kerkenraadsvergadering d.d. 27 mei 2021
Eind mei heeft de kerkenraad geconstateerd dat het nieuwbouw ontwerp van augustus 2020 niet gebouwd kan worden.

– Berichtgeving vanuit de kerkenraadsvergadering d.d. 15 juli 2021
In deze extra kerkenraadsvergadering is rondom de huisvesting een tweetal belangrijke thema’s besproken:
1. Waarom moet er een streep gezet worden door het ontwerp uit 2020 en wat kunnen we hiervan leren?
2. Wat betekent dit voor het nieuwe ontwerp voor de nieuwbouw?

Uit de aanbestedingsprocedure is gebleken dat het ontwerp uit 2020 eenvoudigweg niet gerealiseerd kan worden binnen het afgesproken budget. Oplopende druk in de bouwsector en extreme prijsstijgingen verhinderen de realisatie van dit ontwerp. In de evaluatie constateert de kerkenraad verder dat de gevolgen van Corona op de samenleving en voor de kerk zeer groot zijn geweest. Samenkomen in de kerk was ‘op 1½ meter’ slechts mogelijk voor 225 gemeenteleden. Daarmee was de capaciteit van de kerkzaal in de Ontmoetingskerk tijdelijk teruggebracht tot zo’n 30% van de capaciteit vóór de Covid 19-uitbraak. Een groot deel van de gemeente woonde de erediensten daarom vanuit de eigen huiskamer bij.
De kerkenraad ziet dat kerk-zijn in de komende periode vraagt om:
– openheid
– laagdrempelig zijn, en
– betrokkenheid op onze omgeving.
Met het Focus-programma en ‘De Ontmoeting Focust’ oefenen we hier al concreet mee.
Het zijn ook waarden die in een nieuw en betaalbaar ontwerp van het nieuwe kerkgebouw terug zullen komen. Daarnaast zijn functionaliteit en bouwen binnen het budget belangrijke financiële uitgangspunten. Met die uitgangspunten wordt het programma van eisen herzien met als attentiepunten: het aantal bouwlagen, de bruto vloer oppervlakte, eenduidige materiaalkeuzes en het flexibiliseren van ruimte.

– Berichtgeving vanuit de kerkenraad d.d. 7 oktober 2021
Uitgangspunt in de Ontmoetingskerk is ‘Geef elkaar de ruimte!’. De kerkenraad vindt 400 bezoekers per dienst verantwoord gelet op acceptabele CO2-waarden en besmettingsrisico’s in de kerk.

– Huidige stand van zaken nieuwbouw
Deze week zijn er diverse werkzaamheden op het bouwterrein; naast de afrondende werkzaamheden aan de riolering wordt ook de verharding (gebroken puin) afgewerkt. Onze architect en een bouwkostendeskundige zijn gestart met een eerste uitwerking van een nieuw multifunctioneel gebouw (‘houtskoolschets’) op basis van kengetallen en de ruimte die nodig is om gemeente te zijn, zowel op zondag als door de week.

– Hybride diensten: diensten in de kerkzaal en streaming via YouTube
Zoals bekend heeft de kerkenraad besloten de erediensten in de komende periode te blijven streamen via YouTube.

– De essentie van ‘gemeente zijn’ – gemeenteavond 
Het is onmiskenbaar dat de Covid-19 pandemie niet alleen betrekking hebben op stenen, streamen en samenzang. Het dwingt ook om kritisch na te blijven denken over de essentie van gemeente zijn. Wij hebben dat vorig jaar tot uitdrukking gebracht in onze missie en visie: ‘Jezus volgen’. Tijdens de gemeenteavond in december 2020 stond de nieuwe missie en visie centraal. Daarna zijn we als kerkenraad aan de slag gegaan met de uitwerking van 9 speerpunten vanuit de verschillende taakgroepen. Binnenkort wordt opnieuw een gemeenteavond belegd waar we gemeenteleden graag een toelichting geven op de speerpunten voor het nieuwe beleidsplan, de voortgang van de nieuwbouw en hierover met u in gesprek gaan.