Het bouwproces en de planning

In de Faam van 3 april heeft de Gemeente Middelburg een kort bericht geplaatst. Onderdeel van de procedure ‘Wijziging bestemmingsplan’ is het ‘Voorontwerp bestemmingsplan’. Van 4 april tot 16 mei ligt het ‘Voorontwerp bestemmingsplan’ Kerk Sandberglaan Middelburg voor een ieder ter inzage bij de vakbalie in het stadskantoor aan de Kanaalweg 3 te Middelburg.

Wat is nu de planning?
Op de website hebben we een planning geplaatst. De planning is tot stand gekomen op basis van de informatie welke nu beschikbaar is. We verwachten dat eind 2019 de procedures zijn afgerond. Aansluitend volgt er dan een inspraakperiode van 6 weken. De bouwperiode zou dan kunnen starten in februari 2020 en lopen tot maart 2021. Wanneer er een eventuele procedure langs de Raad van State volgt dan zal dit een vertraging betekenen.

Het zal duidelijk zijn dat veel factoren op de planning van invloed zijn. We moeten o.a. rekening houden met mogelijke bezwaren van derden waardoor langere procedures doorlopen moeten worden. De uitwerking en verdere detaillering van het programma van eisen is een belangrijke fase in het bouwproces. De betrokken partijen dienen dit zorgvuldig uit te voeren hetgeen veel tijd in beslag neemt. Besluiten die voortkomen uit dit proces kunnen ook van invloed zijn op de totale planning. Het zal duidelijk zijn dat deze planning dus is weergegeven onder voorbehoud van wijzigingen.

In het bouwproces kennen we vier belangrijke mijlpalen. Deze mijlpalen hebben we reeds eerder met u gecommuniceerd en ziet u ook terugkomen in de planning.

  1. Bestemmingsplan;
    In de gemeenteraad op 8 oktober 2018 is er een besluit genomen over de exploitatieopzet Walcherseweg. Vervolgens is het bestemmingsplanprocedure opgestart.
    Deze procedure heeft meerdere fases en zal duren tot medio december 2019. Onderdeel van deze procedure is het ‘Voorontwerp bestemmingsplan’ welke nu ter inzage ligt bij de Gemeente Middelburg.
  2. Grondverwerving;
    Grond en kerkgebouw zijn geen doelen op zich, maar secundair. Een kerkgebouw is nodig voor de eredienst en nevenactiviteiten gericht op de gemeente en haar directe omgeving.
    De bouwcommissie is in overleg met de Gemeente Middelburg over de mogelijkheid van erfpacht van de grond.
  3. Omgevingsvergunning
    De procedure omgevingsvergunning is opgestart.
  4. Start nieuwbouw
    Zoals bij de planning aangegeven zou de bouwperiode dan kunnen starten in februari 2020 en lopen tot maart 2021. Wanneer er een eventuele procedure langs de Raad van State volgt dan zal dit een vertraging betekenen.

Kunt u ons helpen?
De bouwcommissie heeft geconcludeerd dat er extra ondersteuning en kennis nodig is ter voorbereiding voor de nieuwbouw. We willen u graag attenderen op deze vacatures. Alle informatie over deze vacatures staan op de website.

Zijn er meer handjes nodig?
Diverse gemeenteleden hebben reeds mondeling aangeboden beschikbaar te zijn voor vrijwilligerswerk tijdens de bouw. Zoals hierboven vermeld zijn er nog veel factoren van invloed op de planning. Tijdens de bouwperiode willen wij graag gebruik maken van de aangeboden diensten, daarom het verzoek het formulier in te vullen op de website. Zodoende zien wij wat de beschikbare capaciteit in de gemeente is en welke werkzaamheden we straks met vrijwilligers kunnen uitvoeren. We hopen op zoveel vrijwilligers dat we een mooie kostenbesparing kunnen realiseren. Van harte uitgenodigd om samen met ons aan dit mooie project te werken!

Bent u geïnteresseerd in de nieuwbouw of heeft u vragen. Stuur deze dan naar nieuwbouw@ontmoetingmiddelburg.nl of kijk op www.nieuwbouwontmoeting.nl.